Samenwerking
ziekenhuis, geboortecentrum, zaans medisch centrum, ZMC, bovenIJ, OLVG, BCW, Hoorn, Amstelveen, Beverwijk, mensendieck, kraamzorg
21966
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21966,cookies-not-set,stockholm-core-1.0.2,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,header_top_hide_on_mobile,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Het is belangrijk dat de benodigde zorg in de zwangerschap makkelijk te vinden is. Om deze reden bieden wij zoveel als mogelijk onder één dak aan. Naast onze eigen zorg zoals echoscopie, prenatale screening, anticonceptie en andere diensten, hebben we een nauwe samenwerking met de volgende andere disciplines:

 

Interesse in een samenwerking en/of huren met en bij ons? Stuur dan een mail naar maatschap@geboortecentrumzaanstad.nl

Ziekenhuizen

 

Bevalling: thuis of in het ziekenhuis?

 

Wanneer je geen medische indicatie op voorhand hebt en de zwangerschap ongecompliceerd verloopt, zal er voor jou een samenwerking met een ziekenhuis nodig zijn. In dit geval heb je voor de bevalling dan ook een vrije keuze tussen een thuisbevalling, bevalling in een bevalcentrum of een poli-klinische bevalling. Wij vinden het belangrijk dat jij bevalt op de plek waar jij je het prettigste voelt. Voor de meeste vrouwen betekent dit in hun eigen vertrouwde omgeving omdat ze hier hun eigen gang kunnen gaan, meer ruimte (en dus bewegingsvrijheid) hebben, geen geluidsoverlast en minder druk of bewijsdrang ervaren. Thuis bevallen is in Nederland veilig omdat ons verloskundig systeem erop gebaseerd en ingericht is Desondanks kiezen sommige vrouwen ervoor om toch in een ziekenhuis of een bevalcentrum te bevallen. In dit geval kun je je inlezen over, en laten informeren bij de ziekenhuizen en bevalcentrum welke hier op deze pagina vermeld staan.
Lees hier meer over dit systeem en de kosten voor een poliklinische of bevalcentrum bevalling.

VSV Zaanstreek-Waterland

 

Wij zijn aangesloten bij het VSV Zaanstreek-Waterland. VSV staat voor Verloskundig Samenwerkings Verband en bestaat uit diverse eerstelijns en tweedelijns geboortezorgverleners (denk aan de verloskundige, gynaecoloog, kinderarts, kraamzorg en verpleegkundige).
Aangesloten zijn bij een VSV houdt in dat wij op regelmatige basis overleg hebben met de andere geboortezorgverleners om de verloskundige zorg kwalitatief te houden en waar mogelijk te verbeteren. Het betreft zowel het maken of wijzigen van protocollen, gedeelde zorg indien nodig, individuele zorgpaden en nog meer zaken.
Meer informatie? Zie vsv-zaanstreek-waterland.nl

Andere regionen en ziekenhuizen – niet medische zwangerschap

 

Andere regionen en ziekenhuizen – niet medische zwangerschap
Andere ziekenhuizen waar wij met regelmaat mee samenwerken, zijn het BovenIJ ziekenhuis (Amsterdam Noord) en het OLVG (Amsterdam west/oost). Het BovenIJ, OLVG-west en het Bevalcentrum West (BCW) liggen beiden ook binnen onze aanrijdtijd. Dit betekent dat je er ook voor kan kiezen om daar te bevallen, uiteraard mits er plek is.

 

Kon. Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

 

075-6502911

zaansmedischcentrum.nl

 

Agenda voorlichting:

 • Rondleiding verloskamers
 • Bevallingsinformatie
 • Borstvoedingsinformatie

 

Statenjachtstraat 1
1034 CS Amsterdam

 

020-6346346

bovenij.nl

 

Agenda voorlichting:

 • Bevallingsinformatie
 • Borstvoedingsinformatie

 

Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam

 

075-6502911

Het BCW zit gevestigd in het OLVG-west, echter is het BCW een opzichzelfstaand bevalcentrum. Bevallen in het BCW moet je zien als een verplaatste thuisbevalling: wanneer je gedurende je bevalling medisch wordt, mag het OLVG-west jou weigeren wanneer zij vol liggen. We zullen dan een ander ziekenhuis moeten bellen.
Het BCW beschikt over vier mooi ingerichte bevalkamers waarbij er twee voorzien zijn van een bevalbad. Hiernaast is er mogelijkheid tot het gebruik van lachgas. Wanneer je meer wil weten over lachgas, kun je dit bij ons op het spreekuur vragen.

 

Andere regionen en ziekenhuizen – medische zwangerschap

 

Wanneer de zorg tijdens je zwangerschap door de gynaecoloog overgenomen en dus medisch wordt, ben je ook vrij om een ziekenhuis buiten onze aanrijdtijd te kiezen. Wij werken namelijk ook samen met diverse andere ziekenhuizen, en kunnen je desgewenst elders heen verwijzen. Bespreek je wensen met ons op het spreekuur.

Oefentherapie Mensendieck

 

Oefentherapie Mensendieck, een hele mond vol. Maar wat doen wij nou precies? Zorg voor bewegen staat bij de oefentherapeut centraal.  De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. Bukken, tillen, zitten, lopen… we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Oefentherapie maakt jou bewuster van die alledaagse verrichtingen. Door het verbeteren van eenvoudige bewegingen die je vaak maakt, zijn klachten vaak al flink terug te dringen. Juist die bewegingen vormen een groot onderdeel van jouw leven.

 

De oefentherapeut richt zich op het verminderen en wegnemen van jouw klachten op lange termijn. Tijdens de behandeling krijg je advies hoe je klachten in de toekomst kunt voorkomen. Je leert bewegen met een juiste belasting van gewrichten en spieren. Ook verbeter jij je houding en ontdek je een optimale manier van bewegen.

Gale Zwart

| beweging & sport | dier & natuur | zeilen | positief | empathisch |

 

Ik ben begonnen met een droom voor dierengeneeskunde, die met leeftijd omgevormd is in mijn liefde voor de zorg in het algemeen. Zelf ben ik altijd een verwoed sporter geweest. Dansen, voetbal, zwemmen en yoga daar houdt mijn lijf wel van! Maar als sporter kom je jezelf veel tegen. Na mijn eerste blessure, en dus mijn eerste intake bij een paramedicus, was ik verkocht! Daarom heb ik in mijn laatste jaar van het voortgezet onderwijs de keuze gemaakt om een opleiding tot paramedicus te volgen.

 

Sinds 2016 ben ik afgestudeerd oefentherapeut Mensendieck. Tijdens de opleiding natuurlijk met veel verschillende doelgroepen gewerkt, maar de zwangere doelgroep wakkerde bij mij een vuurtje aan! Daarom direct na mijn opleiding begonnen met mij te specialiseren in het bekken gebied en zwangerschap gerelateerde bekkenklachten.

 

Bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lijf. Bij dit negen maanden durende proces kunnen er klachten ontstaan die het dagelijks functioneren en bewegen behoorlijk verstoren. Dit komt omdat er tijdens de zwangerschap meer bewegelijkheid ontstaat en er veranderende krachtspatronen op het bekken inspelen.

De symptomen bij bekkenklachten tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld pijn bij jouw schaambeen, stuitje, in de liezen, in de lage rug en rondom de heup en bilspieren. Ook kunnen er incontinentie klachten ontstaan door een disbalans in de spieren rondom de bekkenbodem. Verder kunnen dagelijkse handelingen zoals omdraaien, traplopen, opstaan vanuit een stoel of langdurig stil zitten en/of staan ook beperkt raken.

Bij het ervaren van deze klachten is het belangrijk een gunstig houding en bewegingspatroon(en) te creëren voor jou en jouw lichaam. Verder is het wenselijk dat je in staat bent jouw bekken en rug te stabiliseren tijdens de dagelijkse activiteiten. Zo versterk je de draagkracht van het bekken en houd je de regie in eigen handen! Hierdoor vergroot je ook de kans op een soepel en voorspoedig herstel na de bevalling.

 

Behandeling

 

Voor deze klachten kan bekkenoefentherapie een positieve rol spelen. Door specifieke adviezen, oefeningen en het stimuleren van verandering in houdings- en bewegingsgedrag kunnen deze klachten verholpen of verminderd worden. De behandeling is op maat  gemaakt naar uw klachten en wensen rondom de zwangerschap.

 

De volgende aspecten zul je tegenkomen tijdens de behandeling:

 

 • Het aanpassen van houding strategieën in jouw dagelijks handelen;
 • Het stabiliseren van de bekkenring, heupen en lage rug;
 • Het mobiliseren of versterken van de spieren rondom bekken, rug en benen;
 • Het verschil voelen tussen spanning en ontspanning;
 • Verdieping in de ademhaling;
 • Informatie en adviezen over de zwangerschap en eventueel de bevalling;
 • Begeleiding kraamperiode en herstelproces na de bevalling (aan huis).

 

De behandeling kan zowel voor als na de zwangerschap gestart worden. De behandeling na de zwangerschap zal de focus hebben op een soepel en gecontroleerd herstel.

 

De behandelingen worden conform polisvoorwaarde vergoed. Controleer bij uw zorgverzekeraar de voorwaarde van uw polis ontremd uw aanvullende zorgverzekering voor oefentherapie Mensendieck. Je hebt geen verwijzing nodig wat betekent dat je mij zelf kan benaderen. Mocht dit een drempel voor je zijn of mocht je het handig vinden dat ik contact opneem met jou, dan kan de verloskundige van Geboortecentrum Zaanstad een verwijzing voor jou naar mij toesturen.

 

Meer informatie?

 

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met de praktijk op de onderstaande gegevens, of vraag je verloskundige.

 

G. Zwart Oefentherapie Mensendieck
Adres: De Weer 82, 1504AK Zaandam
Telefoon: 06-43 77 02 98
Mail: gzwart@otmensendieck.nl
Website: www.otmensendieck.nl

 

Behandellocaties:

 • Hoofdlocatie (Summertown Medisch Centrum)
 • Geboortecentrum Zaanstad