Anticonceptie

Anticonceptie

Ook wanneer je niet bij ons in zorg was, of nog nooit zwanger geweest bent, kun je een afspraak maken!

Wil je (nog) niet zwanger raken, dan is het belangrijk dat je een goed voorbehoedsmiddel gebruikt. Er bestaan diverse soorten anticonceptiemiddelen waarbij er een verschil zit in de werking, betrouwbaarheid, het gebruik en eventuele bijwerkingen. Het verschilt per vrouw, welk middel het beste bij haar past. Zo kan het wel of niet reageren op hormonen, het geven van borstvoeding en de wijze van gebruik invloed hebben op de keuze voor een anticonceptiemiddel.

 

Bij ons kun je terecht voor informatie, een recept en voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal. Wij zijn allemaal bevoegd om anticonceptie voor te schrijven. Ismay en Roos zijn hiernaast ook gespecialiseerd in het plaatsen en/of verwijderen van een spiraaltje.

Anticonceptiemiddelen

 

Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar:

 

  • Condoom;
  • Combinatiepil*;
  • Prikpil;
  • Cerazette (ook wel bekend als minipil);
  • Implanon (ook wel bekend als het staafje);
  • Koperspiraal
  • Hormoonspiraal (Mirena of Kyleena);
  • Nuvaring*;
  • Anticonceptiepleister*.
  • Sterilisatie (man/vrouw).

 

De middelen met een * zijn niet geschikt als je borstvoeding geeft. Wil je meer weten over anticonceptie, kijk dan eens op www.anticonceptie.nl.

Wij plannen ruim tijd in voor de plaatsing of verwijdering van een spiraaltje zodat jij je op je gemak voelt en vragen nog beantwoorden kunnen worden.

Spiraaltje

 

Wanneer je een spiraal wil, is het verstandig om goed na te denken tussen de soorten. Grofweg zijn er twee soorten: met hormonen of zonder hormonen (koperspiraal).

 

Hormoonspiraal

 

Het hormoonspiraal geeft hormonen af en hierdoor zijn er vier functies die de zwangerschap tegenhouden:

 

    1. Het slijm in de baarmoederhals wordt dikker en taaier;
    2. De beweeglijkheid en het functioneren van de zaadcellen wordt geremd;
    3. Het slijmvlies van de baarmoeder wordt niet meer opgebouwd. Hierdoor verminderd het de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie of kan het zelfs zijn dat je helemaal niet meer menstrueert;
    4. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.

 

 

Er zijn twee soorten hormoonspiraaltjes; de Mirena en de Kyleena. De werking, het soort hormoon en het doel zijn hetzelfde. Het verschil zit in de dosering hormonen (de Mirena bevat 52mg levonorgestrel en de Kyleena 19,5mg levonorgestrel) en het formaat. De Kyleena is zes millimeter kleiner doordat deze minder hormonen bevat en is hierdoor fijner te plaatsen wanneer je nog nooit bevallen bent. Beiden spiralen kunnen vijf jaar blijven zitten.

 

Hormoonvrije spiraal

 

Het koperspiraal zorgt ervoor dat de zaadcellen worden verlamd en hierdoor bevruchting wordt voorkomen. Hiernaast zorgt het koper er ook voor dat het slijmvlies van de baarmoeder niet geschikt is om in te nestelen. Het meest gebruikte koperspiraal is de T-Safe, dit spiraal is geschikt voor 10jaar.

Wanneer jij je spiraal elders heb laten zetten, kan deze ook bij ons verwijderd of vervangen
worden. Ook een echo-controle kun je bij ons laten uitvoeren.

Praktische informatie

 

    • Voor alle soorten spiralen geldt dat deze vanaf tien weken na de bevalling geplaatst mogen worden. Wij schrijven digitaal een recept uit naar een apotheek waarna je een mail krijgt voor de betaling van de betreffende spiraal. Indien je voor deze ‘aanschafkosten’ verzekerd bent, kun je de factuur bij je verzekeraar indienen. Het spiraaltje wordt naar onze praktijk verzonden, zodat je niet naar een apotheek hoeft en deze ook niet kan vergeten mee te nemen.

 

    • We adviseren om één uur voor plaatsing twee paracetamol tabletten van 500 mg in te nemen. Als je geen borstvoeding geeft kun je kiezen voor één naproxen tablet.

 

    • Een koperspiraal controleren we ongeveer 6 weken na plaatsing, via vagina echo. Wanneer je hormoonspiraal hebt en een echo nacontrole wenst, kan deze ingepland worden op eigen kosten (€25,-).

 

    • Elk spiraaltje kan op ieder moment door ons verwijderd of vervangen worden, bijvoorbeeld wanneer je een zwangerschapswens hebt. Na het verwijderen van een spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

 

    • Controleer voor de zekerheid nog even je verzekering of zij het plaatsen van een spiraal door de verloskundige vergoeden. In principe is iedere verzekeraar verplicht deze kosten te vergoeden, daarom zullen wij de kosten bij je verzekeraar declareren.

 

Mocht de verzekeraar onverhoopt een plaatsing niet uitkeren, dan sturen we de factuur naar jou. Deze kosten bedragen voor 2021 € 67,01 vrij van BTW.