Ziekenhuizen

 

Bevalling: thuis of in het ziekenhuis?

 

Wanneer je geen medische indicatie op voorhand hebt en de zwangerschap ongecompliceerd verloopt, zal er voor jou geen samenwerking met een ziekenhuis nodig zijn. In dit geval heb je voor de bevalling dan ook een vrije keuze tussen een thuisbevalling, bevalling in een bevalcentrum of een poli-klinische bevalling. Wij vinden het belangrijk dat jij bevalt op de plek waar jij je het prettigste voelt. Voor de meeste vrouwen betekent dit in hun eigen vertrouwde omgeving omdat ze hier hun eigen gang kunnen gaan, meer ruimte (en dus bewegingsvrijheid) hebben, geen geluidsoverlast en minder druk of bewijsdrang ervaren. Thuis bevallen is in Nederland veilig omdat ons verloskundig systeem erop gebaseerd en ingericht is Desondanks kiezen sommige vrouwen ervoor om toch in een ziekenhuis of een bevalcentrum te bevallen. In dit geval kun je je inlezen over, en laten informeren bij de ziekenhuizen en bevalcentrum welke hier op deze pagina vermeld staan.
Lees hier meer over dit systeem en de kosten voor een poliklinische of bevalcentrum bevalling.

Ziekenhuizen

 

Bevalling: thuis of in het ziekenhuis?

 

Wanneer je geen medische indicatie op voorhand hebt en de zwangerschap ongecompliceerd verloopt, zal er voor jou geen samenwerking met een ziekenhuis nodig zijn. In dit geval heb je voor de bevalling dan ook een vrije keuze tussen een thuisbevalling, bevalling in een bevalcentrum of een poli-klinische bevalling (poli-klinisch betekent een ziekenhuisbevalling op eigen verzoek en kosten). Wij vinden het belangrijk dat jij bevalt op de plek waar jij je het prettigste voelt. Voor de meeste vrouwen betekent dit in hun eigen vertrouwde omgeving omdat ze hier hun eigen gang kunnen gaan, meer ruimte (en dus bewegingsvrijheid) hebben, geen geluidsoverlast en minder druk of bewijsdrang ervaren. Thuis bevallen is in Nederland veilig omdat ons verloskundig systeem erop gebaseerd en ingericht is. Desondanks kiezen sommige vrouwen ervoor om toch in een ziekenhuis of een bevalcentrum te bevallen. In dit geval kun je je inlezen over, en laten informeren bij de ziekenhuizen en bevalcentrum welke hier op deze pagina vermeld staan.
Lees hier meer over dit systeem en de kosten voor een poliklinische of bevalcentrum bevalling.

VSV Zaanstreek-Waterland

 

Wij zijn aangesloten bij het VSV Zaanstreek-Waterland. VSV staat voor Verloskundig Samenwerkings Verband en bestaat uit diverse eerstelijns en tweedelijns geboortezorgverleners (denk aan de verloskundige, gynaecoloog, kinderarts, kraamzorg en verpleegkundige).
Aangesloten zijn bij een VSV houdt in dat wij op regelmatige basis overleg hebben met de andere geboortezorgverleners om de verloskundige zorg kwalitatief te houden en waar mogelijk te verbeteren. Het betreft zowel het maken of wijzigen van protocollen, gedeelde zorg indien nodig, individuele zorgpaden en nog meer zaken.
Meer informatie? Zie vsv-zaanstreek-waterland.nl

Andere regionen en ziekenhuizen – niet medische zwangerschap

 

Andere regionen en ziekenhuizen – niet medische zwangerschap
Andere ziekenhuizen waar wij met regelmaat mee samenwerken, zijn het BovenIJ ziekenhuis (Amsterdam Noord) en het OLVG (Amsterdam west/oost). Het BovenIJ, OLVG-west en het Bevalcentrum West (BCW) liggen beiden ook binnen onze aanrijdtijd. Dit betekent dat je er ook voor kan kiezen om daar te bevallen, uiteraard mits er plek is.

 

Kon. Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

 

075-6502911

zaansmedischcentrum.nl

 

Agenda voorlichting:

  • Rondleiding verloskamers
  • Bevallingsinformatie
  • Borstvoedingsinformatie

 

Statenjachtstraat 1
1034 CS Amsterdam

 

020-6346346

bovenij.nl

 

Agenda voorlichting:

  • Bevallingsinformatie
  • Borstvoedingsinformatie

 

Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam

 

BCW: 020-5108415
OLVG-w: 020-5108911

Het BCW zit gevestigd in het OLVG-west, echter is het BCW een opzichzelfstaand bevalcentrum. Bevallen in het BCW moet je zien als een verplaatste thuisbevalling: wanneer je gedurende je bevalling medisch wordt, mag het OLVG-west jou weigeren wanneer zij vol liggen. We zullen dan een ander ziekenhuis moeten bellen.
Het BCW beschikt over vier mooi ingerichte bevalkamers waarbij er twee voorzien zijn van een bevalbad. Hiernaast is er mogelijkheid tot het gebruik van lachgas. Wanneer je meer wil weten over lachgas, kun je dit bij ons op het spreekuur vragen.

 

 

 

Andere regionen en ziekenhuizen – medische zwangerschap

 

Wanneer de zorg tijdens je zwangerschap door de gynaecoloog overgenomen en dus medisch wordt, ben je ook vrij om een ziekenhuis buiten onze aanrijdtijd te kiezen. Wij werken namelijk ook samen met diverse andere ziekenhuizen, en kunnen je desgewenst elders heen verwijzen. Bespreek je wensen met ons op het spreekuur.