COVID-19 / Corona: huidige maatregelen

Nieuwste update:  april 2022

Alle maatregelen, m.u.v. de hygiene-voorschriften, zijn vervallen. Dit betekent dat het volgende weer als normaal draait:

Algemeen:
– Anoniem telefoonnummer: wij bellen soms vanuit huis en met een eigen mobieltje. Dit betekent dat wij dan met een afgeschermd, ookwel anoniem, nummer bellen. Check even je telefooninstellingen op het toelaten van anonieme gesprekken.

De intake mag weer op de praktijk plaatsvinden in plaats van beeldbellend. Heb jij binnenkort jouw eerste afspraak bij ons staan? We heten je dan van harte welkom op onze locatie Westzijde 185, op de geplande afspraak. Mocht het jou onverhoopt niet uitkomen en/of mocht je zelf de voorkeur geven aan een beeldbel afspraak, dan is dat uiteraard ook mogelijk. In dit geval vragen we je dan om ons even een mailtje te sturen, zodat de verloskundige de beeldbelafspraak opstart.

Naast de zwangere zijn ook andere bezoekers welkom op de praktijk. Het maakt niet uit of dit een partner, kind, vriend(in) of ouder is. We vragen je wel om niet teveel bezoekers met je mee te nemen, maar dit te verdelen over de verschillende verloskundige afspraken.
Let op: voor zowel de medische als pretecho’s willen wij je adviseren om geen jonge kinderen mee te nemen. Jij als zwangere vrouw spant je vaak (onbewust) aan wanneer jouw kind niet rustig zit/ligt. Dit bemoeilijkt het maken van de echo en zorgt er voor dat jijzelf minder mee krijgt van de echo. Daarnaast kan het de echoscopiste afleiden. Voor de 20 weken echo geldt dat kinderen niet toegestaan zijn. Dit was namelijk ook voor het “corona-tijdperk” het geval. Het is namelijk een lange screenings-echo waarbij de echoscopist haar volle aandacht nodig heeft.

Desinfecteer (pompje staat in de wachtkamer) en/of was je handen (in de toilet) voordat je bij de verloskundige en/of echoscopist naar binnen gaat.

Wanneer jij, je partner of andere huisgenoten klachten hebt en/of corona positief bent, neem dan contact met ons op. Wij beoordelen dat wat de dan geldende maatregelen zijn en passen de zorg daarop aan.

 

Verloskundige controles:
Alle controles vinden fysiek op de praktijk plaats, op basis van klachten eventueel via beeldbellen. Dit betekent, uiteraard afhankelijk van jouw termijn en hoe het medisch gaat:
* Intake: fysiek.
* 2e controle: fysiek tussen 14 a 16 weken. Hierna opvolgschema tussen de 4 a 6 weken;
* Tussen 24 en 37 weken: fysiek, opvolgschema à 2, 3 of 4 weken;
* Tussen 37 en 41 weken: fysiek, opvolgschema a 1 (-2) weken, waarbij de 41weken zoals gebruikelijk bij jou thuis is.

Uiteraard doen we vaker een controle wanneer dit medisch noodzakelijk is. Het kan ook zijn dat we soms de afspraak verplaatsen naar een ander tijdstip, bij jou thuis of een heel andere dag, wanneer er sprake is van een positieve testuitslag bij jou en/of jouw partner/gezinsleden. Per situatie beoordelen we wat nodig is.

 

Echo’s:
Zowel medische echo’s als pretecho’s mogen plaatsvinden. Medische echo’s worden door de verloskundige geindiceerd waarna door de verloskundige of de assistente ingepland. Pretecho’s kun je zelf inplannen door te mailen of te bellen met de assistente.
Medische echo’s betreffen de termijnecho en SEO (20-weken echo), hiernaast op indicatie een vitaliteitsecho (vroege echo), groeiecho, placenta lokalisatie en/of liggingsecho. Pretecho’s betreffen de vitaliteitsecho (vroege echo) op eigen verzoek, geslachtsecho en overige echo’s op eigen verzoek.

 

Bevalling:
Zowel bevallingen thuis, poliklinisch (eigen wens ziekenhuis), plaatsindicatie (op onze indicatie in het ziekenhuis) als medische bevallingen (onder begeleiding van de gynaecoloog) blijven volgens het normale doorgaan. Wel geldt het volgende extra:
* De barende mag naast haar partner maximaal 2 andere personen bij haar bevalling hebben (familielid, vriendin, doula, geboortefotograaf);
* De zorgverleners dragen op indicatie een medisch mondmasker;

 

Kraamperiode en erna:
In de normale situatie worden er 3 visites gereden in een kraambed: dag 2/3, dag 4/5 en dag 7/8, op indicatie dag 9/10. We mogen deze visites allemaal weer fysiek rijden. Netzoals in de zwangerschap geldt dat we vaker een controle doen, wanneer dit medisch noodzakelijk is.

Voor de periode erna geldt:
* Nacontrole (6weken na de bevalling): fysiek
* Spiraalplaatsing: toegestaan.

 

Wij hopen zo jullie goed geinformeerd te hebben. Als er toch iets onduidelijk is en/of er vragen zijn, bel of mail ons dan!

Tot snel!

Lieve groetjes,
Marijke, Ismay en collegae