Versoepelingen m.b.t. COVID-19 (corona) maatregelen

Eerder waren er al wat versoepelingen kenbaar gemaakt zoals partner mee naar de 20-weken echo en dat de consulten die gehouden werden, weer een normale tijdsduur mochten hebben. N.a.v. de persconferentie deze week, hebben de beroepsgroepen opnieuw versoepelingen naar buiten gebracht. Wij zijn blij jullie te kunnen medelen dat de verloskunde en echoscopie naar ‘back to normal’ kan!

Hieronder de versoepelingen gemeld.
– Klachtenvrije partner mag weer mee naar de verloskundige controles en naar de echo’s! Het betreft enkel partner, dus geen kinderen, ouders, opa’s, oma’s, vriendinnen of anderen!

– Zwangerschapscontroles: Het normale opvolgschema mogen we weer hanteren, en alle consulten mogen weer op de praktijk plaatsvinden.
* Voor de geplande telefonische afspraken geldt dat wij op voorhand (tot uiterlijk een dag van te voren) jou zullen bellen om een gewone controle in te plannen. Let op: wij bellen soms ook met een anoniem nummer. Check even je telefooninstellingen op het toelaten van anonieme gesprekken.
* Intakes: op je geplande tijdstip kun je naar de Westzijde 185 komen. Heb jij een intake-afspraak zonder tijdstip afgesproken? Mail ons dan even om te vragen hoelaat we jou ingepland hebben.

– Echo’s: Alle echo’s, dus ook de pretecho’s, mogen weer plaatsvinden! Jullie zijn vast net zo blij als wij en hierom verwachten veel aanvragen voor pretecho’s van jullie te krijgen. Onze voorkeur gaat naar het aanvragen per mail, om het inplannen in goede banen te leiden. Vermeld in de mail om wat voor soort echo het gaat, meisjesnaam, geboortedatum en het telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Wij zullen jullie zo snel mogelijk terugbellen (of mailen bij geen gehoor), maar uiterlijk met een dag om een afspraak te maken. Op korte termijn zitten agenda’s altijd vol, en om deze reden hebben wij een extra spreekuur geopend op korte termijn.

– Kraamperiode:
*Er wordt nog uitspraak gedaan over versoepelingen in de kraamweek. Vooralsnog betekent dit dat we de kraamvisites telefonisch moeten afleggen, m.u.v. 1 thuisvisite. Gezien de overige versoepelingen, hopen (en stiekem verwachten) wij dat we alle kraamvisites weer mogen rijden. Naast kraamvrouw, papa en baby mag er niemand aanwezig zijn op het moment dat de kraamverzorgster en/of wij als verloskundige bij jullie thuis zijn.
* De nacontroles mogen weer op de praktijk (i.p.v. telefonisch) plaatsvinden!
* Anticonceptiezorg mag weer plaatsvinden; wij plaatsen dus weer spiralen op de praktijk.

Belangrijk: was jullie handen voordat je bij de verloskundige en/of echoscopist naar binnen gaat. Partner blijft op 1,5M afstand van de zorgverlener. De zwangere (of mama in geval van een nacontrole) blijft tijdens het gesprek ook op 1,5M afstand, alleen tijdens de controles komen we in contact met elkaar.
Wanneer je klachten hebt terwijl je een afspraak hebt staan of richting je uitgerekende periode gaat, neem je contact op met de dienstdoende verloskundige (06-28065506). Wij beoordelen dat wat de dan geldende maatregelen zijn en passen de zorg daarop aan. Wanneer partner klachten heeft, gaat je afspraak (verloskundige controle, medische echo en pretecho) gewoon door maar mag partner niet meekomen, beeldbellen blijft dan een optie.

Wij hopen zo jullie goed geinformeerd te hebben. Als er toch iets onduidelijk is en/of er vragen zijn, stuur ons dan een mail!

Tot snel!

Lieve groetjes,
Marijke, Ismay, Femke,Roos